2012. január 3., kedd

Brokkoli krémleves

Úgy gondoltam, hogy első receptemül egy könnyed kis levest választok, amelyet mindenki nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthet körülbelül 30 perc alatt (az ünnepek alatti maratoni konyhatündérkedés után úgysincs kedvünk órákat kitevő pepecselést igénylő főzőcskébe csapni :)), és azok közül, akik megkóstolták,eddig mindenkinek nagyon ízlett.

Az sem utolsó szempont, ha ezt a levest választjuk, hogy megvizsgáljuk mivel is állunk szembe, hiszen a brokkoli amellett, hogy finom nagyon egészséges is. Köszönheti ezt annak, hogy különösen gazdag C-vitaminban, karotinban, sok értékes ásványi anyagot és emészthető rostokat tartalmaz. Így a tél közepén azért is jótékonyan hathat szervezetünkre, mivel fogyasztása segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében. Az érzékenyebb gyomrú olvasóimnak is bátran javasolhatom a recept kipróbálását, mert a brokkoli a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. De mindezen pozitívumok mellett magas antioxidáns tartalmáról és rákmegelőző hatásáról sem szabad megfeledkeznünk :) 
(www.vitaminsziget.com)

Brokkoli: 100g/24 Kcal

Ha már beszéltem a brokkoliról, akkor szertnék néhány szót szólni az általam készített krémlevesekről is. Nem szeretek leveseim ízesítésére különféle ételízesítőket használni. Ezért inkább mindig leveszöldséget használok. Nem sokat, csak éppen annyit, hogy az adott domináns zöldség intenzív íze megmaradjon. A sűrítéshez csak a megfelelő zöldség-víz arányra kell ügyelni. Éppen ezért én soha nem használok lisztet, csak a leturmixolt zöldségek sűrítik levesemet. Így szerintem sokkal finomabb, lágyabb a létrehozott ízkompozíció :)

De akkor most lássuk a gyakorlatban, hogy miről is beszéltem.



Recept (4 személyre)
50 dkg brokkoli
1 evőkanál olíva olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
víz
leveszöldségek (répa, fehérrépa, krumpli)
1 csipet só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió az ízesítéshez

Az olajra dobom a felkockázott vöröshagymát, ráreszelem a fokhagymát, és hagyom kicsit pirulni. Eközben megpucolom és fölaprítom a zöldségeket, rózsáira szedem a brokkolit és bő vízben megmosom őket. Miután a hagyma kicsit megpirult, rádobom a zöldségeket is, legvégül a brokkolit. Így együtt párolom még kb. 5 percig, majd fölengedem annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Sóval és borssal ízesítem, majd fedő alatt puhára főzöm a hozzávalókat (ha szeretnél díszítésnek pár darab egészben hagyott brokkolit, azt javaslom kb. 10 perc után vedd ki a levesből és tedd kicsit félre). Amikor a leves megfőtt lehúzom a tűzről és merülő mixerrel összeturmixolom. A tejszínt hozzákeverve visszarakom a fazekat a tűzre, hogy még egyszer felforrjon, közben egy kis szerecsendióval még ízesítem. És kész is a remekmű :)
Tálalás előtt a levesbe keverem a félretett, egészben hagyott brokkolikat, majd miután mindenkinek szedtem egy kis reszelt sajtot szórok a tetejére (mindenki ízlésére bízva ).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons